The Modern and Minimal Cluster House


An hour north of Oslo, located on a majestic hill-side facing the Norwegian woods and Mjøsa lake, lies the Gjøvik house; a modern and minimal cluster house created by Norm Architects.

Atop a hill-side in the breath-taking Norwegian woods, this house follows the slope in its composition, and faces a spectacular view. A large part of the facade faces the lake, but with an awareness for creating small, private pockets and places where you can curl up come rain or shine. The narrow façade cladding will eventually fade and blend in with the surrounding landscape with its silvery, weather-bidden look.

Having thoroughly considered the climate in the process of designing the house, the idea behind the cluster style was to give the home a cosy and inviting feel – a hibernation spot to shelter from the frigid days of Nordic winter.

The house consists of 6 cubes overlapping each other in plan and section. This creates a cosy universe filled with nooks and crannies producing an organic flow throughout the building. Moving through the house, the eye wanders from one room to the next, adding a distinct sense of depth.

Through a protected, narrow nook, enclosed by the cubic structure of the house, you’re channelled into the house through a small hallway to the common areas and heart of the house.

“The modern cluster house gives you the sensation of being together, when not necessarily being in the same room, with thresholds defined by switching levels and materials.”


Sorry, Comments are Closed.

You'll have to take it up with the author...